You are currently viewing Nørrebroløbet samler hundredevis til fejring af fællesskab og mangfoldighed

Nørrebroløbet samler hundredevis til fejring af fællesskab og mangfoldighed

Mustafa på 13 år sidder på kanten af fodboldbanen midt på Blågårds Plads i København. Han er sammen med sine venner, og de har alle en rød t-shirt på. På ryggen står der ’Nørrebroløbet CREW’, for at alle kan se, at det er dem, der står bag det storslåede løb.

”Jeg har været med til at arrangere det hele. Jeg var her klokken 4.15 i morges, så jeg skulle op klokken 3.30. Jeg skulle med ud og sætte flagene op, køre i bil og alt muligt. Sætte ting på ruten. Det var rigtig fedt,” fortæller Mustafa.

Nørrebroløbet er en tilbagevendende begivenhed og bliver arrangeret af en gruppe drenge fra værestedet Gadepulsen, i samarbejde med Gadepulsens medarbejdere, frivillige venturepiloter og Mind Your Own Business. Undervejs får de professionel sparring og rådgivning fra PR- og Kommunikationsbureauet Mannov, der har været mentorvirksomhed for Nørrebroløbet, siden dets etablering i 2011.

Drengene får de gode historier frem

Klokken er ti, og der er flere og flere folk, der samler sig på pladsen. Inden løbet bliver skudt i gang, skal løberne hente deres startnumre, og de sidste interesserede står i kø for at nå at melde sig til, efter at have set den gode vejrudsigt. To af de fremmødte er vennerne Kasper Pedersen og Morapedi Mohapeloa, der begge skal deltage for første gang.

”Det er rigtig fedt at se, hvordan drengene laver noget for lokalsamfundet, som involverer folk og får de gode historier frem. Og at de samtidig får oplevelsen af, at ”Nu gør vi det her, nu får vi noget op at stå”. Og så er det rigtig godt, at der er så mange, som er kommet for at støtte op,” siger Morapedi Mohapeloa.

Når løberne er klar til start, stiller de sig op i det markerede område foran startbanneret. Mund De Carlo’s sprøde stemme tiltrækker de sidste. Han er rapper og har fulgt drengene, siden de begyndte forberedelserne for et halvt år siden. Inspireret af drengene og deres historier har han skrevet en sang om, hvordan det er at være ung på Nørrebro.

Standupkomiker og foredragsholder Sebastian Dorset er konferencier på 9. år og byder alle velkommen. Mind Your Own Business’ direktør, Maria Kavita, får mikrofonen og takker drenge og alle de fremmødte.

”Det er virkelig dejligt at se så meget opbakning fra alle jer, der er kommet i dag. I er alle sammen med til at skabe og støtte et positivt fællesskab her på Nørrebro. En særlig tak skal lyde til jer dygtige drenge, der har arbejdet hårdt, for at Nørrebroløbet skulle blive en realitet endnu en gang,” siger Maria Kavita.

Drengene tager over og takker deres samarbejdspartnere og venturepiloter. Musikken lyder ud af højtalerne, og to af drengene står klar på en lille scene og viser forskellige opvarmningsøvelser sammen med en af de frivillige.

Nørrebroløbet er for alle

Så bliver løbet skudt i gang! Som noget nyt får børnene lov til at spurte først, og kort tid efter sætter resten af fra starthullerne. I front er de mange erfarne og rutinerede løbere, og efterfølgende kommer alle de andre – unge og gamle, forældre med barnevogne og dem, der vil gå ruten i deres eget tempo. Til Nørrebroløbet er der plads til alle.

Undervejs på ruten passerer løberne gennem Hellig Kors Kirke, mens der på orglet bliver spillet Kim Larsen. Senere runder de Peblinge Sø, hvor tilskuere står klar med glitter og farvet røg og motiverende tilråb.

Under 15 minutter senere er den første i mål. Det føles som om, at der kun er gået et øjeblik, fra at løberne satte i gang, til alle kommer tilbage til pladsen én efter én. Sveddryppende og udmattede, men man kan samtidig spore stoltheden og glæden i deres ansigter.

Når løberne har fået pusten igen, får de udleveret vand, frugt og et stofnet med små gaver. Magnus, Eskild og Zain er elleve år og kender hinanden fra fodbold. De har netop krydset målstregen og står med varme, røde kinder og slapper af i skyggen. Det er Zain, der har fået de to andre med.

”Det er fjerde år, jeg løber med sammen med min far. Hvert år går vi efter at slå vores rekord fra sidst. Vi løb sammen hele vejen, men så til sidst kunne han ikke følge med, så løb jeg fra ham,” forklarer Zain.

”Det sjoveste var at løbe gennem kirken. Hundrede procent. Og så at man kunne få lov at sprøjte med det vand, vi fik at drikke undervejs,” siger Magnus.

”Den bedste følelse var at komme over målstregen,” udbryder Zain og hans to venner nikker ivrigt.

Nørrebroløbet får folk til at samle sig

Bag de seje unge arrangører står en gruppe engagerede frivillige venturepiloter og trofaste samarbejdspartnere. John Pedersen er en af de venturepiloter, der har fulgt drengene gennem udfordringer og succeser frem til i dag.

”Man kan sagtens se, at drengene har udviklet sig. Når de tager det alvorligt, så kan de virkelig skabe noget sammen. Der er stor forskel på, hvor de er, hvad de kan lide, og hvad de er gode til. Der er masser i dem, det er bare et spørgsmål om at sætte rammerne rigtigt. Så er de pissegode,” fortæller John Pedersen.

Mustafa, der har været på pladsen siden kl. 04.15, er træt og tilfreds. Det bedste ved dagen er måden, som løbet får folk til at samle sig på.

”Det er tredje gang, at jeg er med til at arrangere det her løb. Det er faktisk gået rigtig godt. Endnu bedre end sidste år. Fordi det får folk til at samle sig. Alle samler sig. Kan du se det? Der sidder en masse dér og hygger sig. Og børnene samler sig dér. Der er mange, der har løbet, det er rigtig godt. Det sjoveste er, at alle har samlet sig om det her, at der er så mange mennesker. Jeg skal gøre det igen næste år, helt sikkert,” siger Mustafa.