Hygiejnekurset blev afholdt af Irina Bothmann, der til daglig er køkkenleder på Rub & Stub. Hun gav drengene en grundig indførsel i, hvordan de i deres gadekøkken skal forholde sig til mikroorganismer, hvordan man sikrer sig mod krydskontaminering, og hvad der er korrekt beklædning, når man står i et køkken.
“Hvor tit desinfincerer vi for eksempel vores mobiltelefon?” spørger hun ud til drengene.
“Aldrig,” svarer et par drenge i kor.
“Præcis,” lyder det fra kursuslederen. “Derfor: ingen mobiltelefoner i køkkenet. Vi tænker ikke over, hvor mange bakterier, der er i tingene omkring os.”
Vigtigt at bestå
Efter undervisningen er der indledende deltests og så den afgørende prøve, der afgør om drengene kan få deres hygiejnebeviser. Det bliver starten på nogle lange timer, hvor drengene på hver deres bærbare computer skal koncentrere sig om det lange onlinekursus. Hvad må man bruge rå æg til, og til hvad må man ikke? Hvor mange timer, må der gå før suppen er kølet ned fra 65 til 10 grader? Der er brug for pauser undervejs, men efter fire timer kommer drengene i mål med det lange skema.
Spørger man 17-årige Adam Iskandarani, der har det administrative ansvar i TOTS – der står for Taste of the Street – så var det op ad bakke. “Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville kunne holde koncentrationen i fire timer. Men det er vigtigt at bestå prøven, hvis vi mener det med vores gadekøkken,” fortæller Adam. “På en eller anden måde har jeg lært mere, end jeg lærer i skolen. Irina har også været en god underviser.”
Rub & Stub blev i 2015 en del af Dansk Flygtningehjælp, og spisehuset er det første i Europa, der ved hjælp af frivillige kræfter søger at bekæmpe madspild.
Mikrovirksomheden TOTS etableres i samarbejde med værestedet Nivå Nu og mentorvirksomheden Microsoft.
Følg Taste Of The Street på Facebook.