I dag er en særlig dag. Om lidt kommer venturepiloter og mentorvirksomheden Salesforce ind ad døren før første gang hos drengene på Hornemanns Vænge i Valby. Her har en gruppe drenge på 14-16 år mødtes hver tirsdag i et par måneder, for at finde frem mod en virksomhedsidé (læs også: Fra 100 idéer til den helt rigtige virksomhedsidé).
Social Teambuilding har ét formål: At alle i mikrovirksomheden lærer hinanden at kende gennem gode fælles oplevelser, så de bliver klædt på til de mange måneders samarbejde i mikrovirksomheden, der venter foran dem. Aftenens program har tre elementer: Mini-interviews og præsentationer, rundvisning i området og middag.
Smilende venturepiloter finder én efter én frem til lokalet og stikker forventningsfyldt hovedet ind ad døren. De fleste drenge er allerede kommet og bevæger sig hjemmevante rundt og giver hånd til de nyankomne. Aleksander Rosenkilde Kristiansen er én af de første, der kommer, og han har, ligesom de andre venturepiloter, været spændt på at møde drengene:
”Jeg har set frem til mødet, men var usikker på, hvad jeg skulle forvente – jeg var sågar nervøs. Min nervøsitet forsvandt dog med det samme, da jeg ankom til lokalet og hilste på de første drenge, som var kommet lidt tidligere. Førstehåndsindtrykket var positivt, de gav hånd og introducerede høfligt sig selv”, forklarer Aleksander.
Tegn hinanden uden at kigge på papiret
Da alle er kommet, stiller fire af drengene sig op for at byde velkommen og fortælle venturepiloterne om deres virksomhedsidé. Drengene tager helt naturligt værtsrollen på sig og forklarer deres idé om en Panna-turnering med et matchende tøjmærke. De er allerede rigtig gode til at lave et kort og præcist pitch af deres idé.
”Jeg var særligt glad for, at vi som venturepiloter blev modtaget med respekt og åbne arme af drengene. Jeg har en oplevelse af, at de er blevet godt forberedt af Mind Your Own Business og pædagogerne Jonas og Marwan inden start, og det gør, at jeg kan føle mig tryg her i opstarten”, fortæller Xenia Andersen
Herefter splitter drengene sig op, så de hver sætter sig med enten en venturepilot eller en fra mentorvirksomheden. De får udleveret et papir og en kuglepen hver og skal prøve at tegne hinanden, uden at kigge på papiret. Til slut interviewer de hinanden ud fra de spørgsmål, der står på bagsiden af papiret.
Jeg snakkede med Aleksander, da vi lavede de der små interviews og skulle tegne. Min tegning blev ret sjov – den ligner ham der Kartoffel fra Toy Story. Jeg er overrasket over at det ligner så meget!”, fortæller Tommy, da de er færdige med øvelsen.
” Det var en god måde at starte på, da det skabte en sjov og personlig samtale, hvor man fik mulighed for at skabe en relation til en af drengene. Det fungerede rigtig godt at have en fælles aktivitet, som Tommy og jeg skulle udføre, imens vi snakkede, det førte til mange grin og satte gang i samtalen,” fortæller Aleksander.
Efter øvelsen samles alle, for at se de flotte portrætter og høre præsentationerne. Blindtegningerne giver anledning til grin og alle bliver samtidig lidt klogere på hinanden.
Guidet tur til Big Bænk og Lykkebo Skole
Så er det på med jakker og vanter, for nu skal venturepiloterne på en guidet tur ført an af drengene. De har selv valgt hvilke steder, de vil vise frem, og i mindre grupper går de ud i mørket. Det er tydeligt at mærke, at drengene er på hjemmebane. Efter en halv times tid kommer grupperne tilbage én efter én. Obed og Ahmad var guider i den ene gruppe.
”Vi viste Lykkebo Skole og ’Big Bænk’. Nogle af venturepiloterne kendte det godt, fordi de havde gået på Valby skole,” fortæller Obed.
Big Bænk er en stor bænk oppe ved skolen, som flere af drengene har været med til at bygge. To af venturepiloterne sætter ord på rundvisningen:
”Jeg var rigtig glad for at møde en optimisme og selvsikkerhed blandt drengene. Læg dertil en masse stolthed, da de viste rundt i deres næromgivelser og fortalte om steder i byen, de selv har sat deres præg på, fx ved at bygge bænke i ungdomsklubben,” fortæller Xenia Andersen.
”Det var en spændende aktivitet, som åbnede muligheden for at lære drengene og deres baggrund at kende. Mit indtryk var også, at drengene fandt aktiviteten god og synes, det var fedt at vise rundt og være guide,” siger Aleksander Rosenkilde Kristiansen.
Aftenen slutter af med hygge og fællesspisning. Snakken går mellem venturepiloter, drenge og mentorvirksomheden.
”Det har været meget sjovt. Vi har lært nye folk at kende. Det har også været meget interessant at tale med venturepiloterne. Jeg håber, det bliver til noget godt”, fortæller Hani.
Obed tilføjer: ”Det var sjovt, meget hyggeligt. En rigtig fed dag.”
Næste stop – Venture Camp
Social teambuilding er slut og næste gang mikrovirksomheden mødes, kaster de sig ud i arbejdet med at blive klar til Venture Camp, der venter lige om hjørnet.
”Det var mega positivt! Jeg gik fra det første møde med en klar fornemmelse af, at projektet har gode forudsætninger for at lykkedes! Drengene har så meget personlighed og tydelige kompetencer, som jeg glæder mig til at gøre det bedste, jeg kan for at sætte i spil – og forhåbentlig udfordre dem lidt på, hvad de selv tror, de kan og ikke kan (endnu)”
– Xenia Andersen
I Valby har drenge, mentorvirksomhed og venturepiloter taget deres første fælles skridt i udviklingen af mikrovirksomheden. Følg deres og de 7 andre mikrovirksomheders iværksættereventyr de næste 7 måneder her.