Det er tidlig morgen i DR-Byen på Amager. ”Et anderledes læringsrum?” spørger radioværten. ”Det lyder jo meget alvorligt. Hvad er det, de skal lære?”
“Drengene lærer meget ved at være en del af alle processerne omkring virksomhedsopstarten. De lærer at samarbejde med hinanden og forskellige samarbejdspartnere. De lærer at levere et budskab og tage ejerskab. Der er en masse konkrete og lavpraktiske øvelser i alt fra produktudvikling, markedsføring og salg, som giver drengene erfaringer og kompetencer, de kan tage med sig over i skolen,” forklarer Maria Kavita. “Noget af det vigtigste er, at drengene gennem programmet får en tro på sig selv og deres fremtid.”
”Hvor lyder det som et godt projekt” slutter radioværten. Og så er det på farten over Langebro til den anden side af Københavns Havn, hvor Mind Your Own Business’ samarbejdspartnere fra Boston Consulting Group (BCG) og Global Shapers Copenhagen er ved at tage i mod de mange nye mikrovirksomheder.
En propfyldt sal
De sidste stole findes frem fra konsulenternes kontorer, mens de første drenge og venturepiloter træder ind. ”Hvis der var kommet bare lidt flere, så tror jeg ikke, der havde været stole nok,” siger Esben Hegnsholt, projektleder i BCG.
Og snart er den store sal i BCG’s hovedkvarter i København fyldt til bristepunktet med over 150 drenge, venturepiloter, repræsentanter fra otte nye mentorvirksomheder og otte lokale samarbejdspartnere fra hele landet. Den røde snor klippes over af nye iværksættere fra Horsens, Halsnæs og Aabenraa. Derefter skydes arbejdet i gang med motiverende oplæg fra Tanveer Sharif, grundlægger af teleselskabet Vopium, og konsulenter fra BCG og Global Shapers – og så er det op til arbejdskontorene på 8. sal med udsigt udover byens tage.
Nu bliver det endelig til noget
“Det er virkelig spændende at være her,” fortæller Abdi på 15 år. Til daglig går han i 9. klasse i Randers, men i dag er han i København sammen med vennerne fra Jennumparken for at lægge forretningsplanen til deres nye mikrovirksomhed. “Det har taget lang tid at starte op,” fortæller Abdi om de sidste måneder, hvor drengene gennem flere brainstorms har skulle beslutte sig for produktet. “Og nu bliver det endelig til noget!”
Med sig til København har Abdi og vennerne Toke Lundstrøm, der til daglig arbejder som boligsocial medarbejder for MYOB’s lokale samarbejdspartner i Jennumparken, Randers Bysekretariat. Han er positivt overrasket over, hvor velorganiseret dagen er, og hvor koncentreret drengene arbejder. “De er blevet tættere forbundne i løbet af dagen. De virker enormt bevidste om hinandens styrker og svagheder, og de arbejder godt sammen, selv når der er uenigheder.”
“Drengene har virkelig imponeret i dag,” fortæller Christian og Emil, der til daglig studerer statskundskab ved Aarhus Universitet. I dag er de i København som venturepiloter for drengene fra Tilst. “De vokser individuelt og som gruppe. De vil gerne løfte i fællesskab – for hinanden og deres område,” fortæller venturepiloterne.
Den vigtigste proces
“Det har været den vigtigste proces i mit liv,” fortæller Mohammed fra mikrovirksomheden G for Gentleman til den store sal, der igen er fyldt helt op. Det er tre år siden, han selv var til Venture Camp med sine venner fra Urbanplanen. I dag er de inviteret for at dele deres erfaringer fra MYOB med de nye iværksættere. .
Mohammed fortæller, hvordan han gik fra at være tæt på at blive smidt ud af folkeskolen til at blive årets elev, og hvor meget det har betydet at lave noget, der har gjort hans familie stolt. “Jeg plejede at være en rod. Nu praler min mor med mig til alle de andre mødre,” fortæller Mohammed til de mange opmærksomme drenge i salen.
Der gives gode råd til drengene og venturepiloterne, før salen runger af en kæmpe klapsalve til G for Gentleman. Endelig åbnes der for spørgsmål, og fingrene flyver i vejret flere steder i salen.
Samarbejde og gensidig respekt
“Det er vildt at se, hvor vi er kommet hen med samarbejdet,” siger Navid Baharlooie. Han er Global Shaper og tog for halvandet år siden kontakt til MYOB for at høre, om det frivillige netværk af unge erhvervstalenter, Global Shapers Copenhagen, kunne byde ind med noget i forhold til programmets udvikling. Det førte til partnerskabet med BCG; et partnerskab som Venture Campen i dag er det frugtbare resultat af. “Jeg synes, det viser, hvor langt vi kan komme, hvis vi lægger vores ressourcer sammen. Sammen kan vi mere, og det er det, der gør en forskel for de unge.”
Og spørger man 17-årige Amer, der skal til at starte sin første virksomhed med vennerne fra Tilst i Århus, så gør det en kæmpe forskel at blive inviteret indenfor hos en af verdens førende virksomheder. “De stoler på os og lader os arbejde i deres kontorer. Det viser tillid og respekt, og det vil vi gerne give tilbage. Jeg har altid drømt om at sidde og arbejde på et kontor som det her,” fortæller han og ærgrer sig over, at Venture Campen kun varer en enkelt dag.
“Derhjemme hænger vi bare på gaden. Ryger en smøg eller to og så er det hjem igen,” siger Amer. “Her er vi i gang hele tiden.”
Klapsalver
Venture Campen sluttes af med præsentationer af de nye forretningsplaner. Otte ambitiøse mikrovirksomheder præsenteres til stor applaus fra publikum. Efter hver præsentation er der professionel feedback fra BCG og Global Shapers. Blandt feedback giverne er Rikke Krause, en af BCG-konsulenterne, der – pro bono – har faciliteret dagens camp. “Jeg tror virkelig, det gør en forskel,” fortæller hun. “Det er fedt at være med på sidelinjen. Drengene har vildt god energi, og det får vi også.”
Hun fortæller, at et af dagens højdepunkter har været at høre drengene fra G for Gentleman fortælle om deres erfaringer i MYOB. Det samme fortæller flere af drengene, når vi spørger om deres indtryk fra dagen. Så lad os spole tiden et par timer tilbage. G for Gentleman har netop afsluttet deres oplæg. BCG’s store sal runger af klapsalver, og der lægges op til spørgsmål fra publikum. Amer fra Tilst rækker hånden op. ”Hvad er det bedste, I har fået ud af være med i Mind Your Own Business?” spørger han.
”Vi har skabt vores helt eget,” fortæller Mohammed selvsikkert til den store forsamling. ”Og vi har fået et stærkt sammenhold.”
Links
P1 Morgen – Interview med programchef Maria Kavita Nielsen