Bag om et forretningseventyr – Interview med drengene bag G for Gentleman

G For Gentlemans oplæg sluttede med varme klapsalver fra publikum, og stor ros og anerkendelse fra drengene, som nu skal i gang som iværksættere. Men det er ikke mere end et år siden, at drengene fra G for Gentleman selv sad blandt publikum til Venture Camp 2011, hvor de lagde den indledende forretningsplan til deres nye tøjmærke. Siden da er drengenes T-shirts blevet kendt landet over, de har været på nationalt fjernsyn og i de store aviser, holdt oplæg på Københavns Rådhus for SSP medarbejdere fra hele landet og senest vundet en stor iværksættermesse i Chicago.

Det har mildest talt været noget af et forretningseventyr for de blot 14 og 15-årige drenge, og intet tyder på, at det stopper her. Under Venture Campen i år fik Mind Your Own Business en snak med Asim, Younes og Hakan fra G for Gentleman og Anne-Marie, deres venturepilot som stadig samarbejder med drengene og støtter dem. På kun et år er der sket utroligt meget for drengene og deres virksomhed, og det blev en snak om nogle af de fedeste oplevelser. Der var mange oplevelser at vælge mellem, men her er de, som drengene lagde særlig vægt på.

T-shirtsne bliver klar: ”Missionen var fuldført”

Hakan: Det fedeste var den dag, vores T-shirts endelig stod klar. De blev klar på selve dagen, da vi skulle til BusinessAward og fortælle om vores nye virksomhed, så der havde været meget pres på! Ville T-shirtsne nå at blive klar til tiden? Og det blev de jo heldigvis. Da jeg tog T-shirten på for første gang blev jeg helt vildt stolt. Jeg var bare så glad! Det var jo et fedt produkt, som jeg selv havde været med til at skabe helt fra begyndelsen. Jeg tænkte: kan man virkelig nå så meget på 7 måneder? Og det kunne vi altså.

Asim: Undervejs var der mange, som ikke troede på os og på at vi ville kunne lykkes. Mange af vores venner troede ikke på det, og der var også tidspunkter, hvor vi ikke engang selv troede på det. Men vi var ude at snakke med andre iværksættere, som har startet tøjfirmaer op. Af dem lærte vi, hvor vigtigt det er at sætte sig et mål og arbejde hårdt for at nå det. Og da vi fik et mål, så gik vi efter det.

Younes: Missionen var fuldført. Vi havde skabt et nyt tøjmærke.

Samarbejdet: ”Vi blev en lille familie”

Anne-Marie: For mig var det fantastisk at se, hvordan relationen mellem drengene udviklede sig gennem forløbet. I starten var arbejdet præget af diskussioner og skænderier om alt muligt, men senere kunne man virkelig se, at drengene begyndte at arbejde sammen som et team. Der er en stærk vilje og et enormt potentiale i drengene, og det var det, som skabte fremdriften. Drengene viste, at de har modet og drivet til at være iværksættere og overskride deres egne grænser.

Hakan: Det hjalp at vi satte os ned og lavede regler for, hvordan vi arbejder i virksomheden. Reglerne medførte også, at vi var nødt til at fyre nogle af vores kollegaer. Til sidst var det kun dem, som tog arbejdet seriøst og støttede hinanden, der var tilbage. Hvis ikke vi støttede hinanden og kunne regne med hinanden i arbejdet, så havde vi jo ikke været, hvor vi er i dag med G for Gentleman. Vi gik fra at være useriøse til at være meget seriøse omkring arbejdet.

Asim: Vi har kendt hinanden i mange år, og det har været fedt at arbejde sammen om noget så seriøst. På den måde har vi set nye sider af hinanden, og fundet ud af, hvor dygtige vores venner er rent fagligt. Vi lærte også at stole på hinanden på en ny måde, og når vi holder arbejdsmøder en gang om ugen, så føles det som, vi er blevet en lille familie.

Selvtilliden: ”Frygten blev knækket”

Younes: Da vi startede i Mind Your Own Business, var vi et par stykker, der var meget generte – jeg var en af dem. Til vores Venture Camp i 2011 gemte jeg mig faktisk på toilettet sammen med nogle af de andre, så vi ikke skulle fremlægge. Siden da har jeg jo været direkte på TV i DR’s aftenshow. Og så har jeg holdt oplæg for hele skolen, efter vi vandt prisen i Chicago. Jeg sad til en fysiktime et par dage efter, vi var kommet hjem fra rejsen. Så kom en lærer ind i timen og spurgte, om jeg ville fremlægge til skolesamlingen – og det gjorde jeg så, sammen med Asim. Før hadede jeg at fremlægge. Jeg ville ikke engang turde fremlægge for min egen klasse. Men det var som om den frygt var knækket, da vi skulle holde oplæg på skolen. Nu tør jeg!

Hakan: Jeg har det på samme måde. Nu tør jeg snakke med alle. Her tror jeg venturepiloterne har været en stor hjælp, fordi de har været så åbne. De har også været tålmodige. Det er faktisk overraskende at vi fik så godt et samarbejde, for i starten prøvede vi bare at ignorere dem. Men de blev ved med at komme.

I medierne: ”Vi blev dem alle heppede på”

Asim: For mig var noget af det fedeste, da vi blev interviewet af Ramasjang Radio til Eid-festen. Man kunne selvfølgelig ikke se det på radioen, men der var rigtig mange folk i baggrunden, som råbte og bakkede op om os, mens vi blev interviewet. Folk syntes vores tøjmærke var helt vildt fedt. Og de syntes vi var seje, fordi vi havde skabt det. Vi har været vant til at føle, at folk ser ned på os fordi vi kommer derfra, hvor vi gør. Og pludseligt var vi blevet dem, som alle heppede på.

Hakan og Asim: Den første helt store oplevelse med medierne var, da vi var på direkte i DR’s aftenshow. Det foregik udenfor. Det var sommer og himlen var helt blå. Og så var de der store kameraer og lys som bevægede sig af sig selv foran os. På den anden side af havnen viste de landskamp. De andre drenge i Garagen (klubben som drengene kommer i, red.) så også landskampen, men de skiftede over til interviewet med os, da vi skulle på. Da vi kom tilbage sagde de, at de ikke forstod halvdelen af det, vi havde sagt. Vores venners forældre havde også set det. De troede ikke på, det var os, de så på skærmen – de sagde, at vi talte lige som voksne. Vores lærere havde også set det, og de klappede af os, da vi kom i skole igen. De små i vores kvarter havde også set det. Nu ser de op til os, og de vil også gerne lave G for Gentleman.

Hakan: Og så var det rigtig god reklame. Før vi var på aftenshowet havde vi f.eks. ikke så mange ”likes” på vores facebookside. Men efter vi var på aftenshowet, så voksede det helt vildt!

Younes: Min far er slagter i Tingbjerg. Nu kommer de unge derude og spørger ham om visitkort til mig, fordi de ved, jeg har været med til at starte G for Gentleman. Det gør ham meget stolt.

Chicago: ”Helt ærligt, så troede jeg ikke på det”

Asim: Ingen af os kunne sove natten før vores rejse. Det var underligt at tænke over, at alle vores venner skulle i skole næste morgen. Og vi skulle til Chicago!

Younes: Helt ærligt, så troede jeg ikke på det, før vi var der.

Hakan: Da vi så var der, var jeg sikker på, vi ikke ville kunne vinde konkurrencen. Jeg mener, vi var de eneste som stadig går i folkeskole. Dem vi var oppe i mod var folk, der går på universitetet. De gik rundt i jakkesæt og var meget bedre end os til at tale engelsk. Vi tænkte, at vi bare ville få en god oplevelse ud af det, og det gjorde faktisk bare turen endnu federe, at vi ikke gik efter at vinde. Men der var rigtig mange som stemte på os, og da de så udråbte G for Gentleman som vindere – det kunne jeg slet ikke tro på. Det var den vildeste følelse.

Asim: Ja, det var helt vildt. Der var så mange mennesker, der roste os og sagde tillykke. Og på hotellet vidste alle pludseligt, hvem vi var.

Hakan: Selv på McDonalds var der folk, vi ikke kendte, som sagde ”congratulations” til os. Da jeg ringede hjem gik min storebror helt i chok. Han var i forvejen misundelig, for han har altid gerne villet til USA. Og nu var hans lillebror i Chicago… og havde lige vundet en kæmpe iværksættermesse.

Asim: Min far gik også helt i chok, da jeg fortalte ham det via Skype. Han blev så glad, at han kaldte på min mor midt i aftensmaden. De var helt vildt stolte.

Younes: Alles forældre stod og ventede på os, da vi landede i Kastrup Lufthavn igen. De var så stolte. Rojhwans bror var så glad, at han løb hen til os og omfavnede os alle sammen i et stort kram, da vi kom ud i hallen.

Hakan: Selv familierne i vores hjemlande er rigtig stolte af os. De synes også vores T-shirts er fede, så sidste gang vi besøgte min familie i Konya (Tyrkiet) havde jeg G for Gentleman T-shirts med til dem.

VIND OUTLANDISH BILLETTER

G for Gentleman udlover lige nu to billetter til en koncert med Outlandish. Du kan deltage i konkurrencen ved at indsende en video om, hvordan en gentleman opfører sig. Men skynd dig, for sidste frist for indsendelse er den 26. december 2012.

Læs mere om konkurrencen på G for Gentlemans facebook side her.

Læs mere om G for Gentleman og find videoer samt artikler om drengene og deres virksomhed her