Cultre Run 2016: Når mennesker og mikrovirksomheder mødes

Dino Mesanovic er 15 år gammel og går til daglig i 8. klasse. Vi møder ham udenfor VIA University College i Horsens. Han har travlt. Han er nemlig en af drengene, der for andet år afholder motionsløbet Culture Run – en mikrovirksomhed han og vennerne startede i Mind Your Own Business i 2015.

I dag går det løs igen.

“Folk var glade for løbet sidste år, og nu har vi mere erfaring. Jeg vil gerne have, at alle går herfra med et smil i dag. De skal tænke: Vi har været til Culture Run, og det har været sindssygt fedt.”

Dino og hans venner har fortsat arbejdet og mødtes en gang om ugen i mikrovirksomheden, selvom deres forløb i Mind Your Own Business er slut. Det er en anderledes måde at være sammen med vennerne på, og for Dino har der været mærkbare personlige gevinster ved at have startet egen virksomhed.

“Jeg kan mærke, at jeg er blevet bedre i skolen. Jeg er rolig, når jeg skal fremlægge, mit ordforråd er blevet bedre, og jeg er begyndt at få 12-taller i mundtlig,” fortæller han.

Culture Run i TV2 Syd

Drenge med fælles visioner

Culture Run er ikke den eneste MYOB-mikrovirksomhed, der er til stede i dag. Horsens har i dagens anledning fået besøg af drengene fra Aarhus, der er kommet for at promovere deres helt nye mikrovirksomhed Mind Your Energy.

Det er første gang, drengene skal sælge deres nye energidrik, og de forstår at gøre sig synlige med både høj musik og en dansende maskot i menneskestørrelse. Inden i maskotten er 17-årige Arnaud Lukunku, som sammen med vennerne har arbejdet i syv måneder på at udvikle deres nye virksomhed.

“Vi er her for at sælge og brande Mind Your Energy. Jeg har knoklet for at gøre maskotdragten klar. Vi mødtes tre gange denne uge for at blive klar til i dag. Det er første gang, vi er ude at sælge, og det er fedt at være med til at skabe god stemning,” fortæller Arnaud, før han danser videre.

Og spørger man Dino fra Culture Run er det positivt med besøg fra andre mikrovirksomheder.

“Det er fedt at møde nogle drenge, der har de samme visioner som os. Vi kan hjælpe hinanden: de kan sælge her, så de spreder budskabet om vores løb,” fortæller han.

Mind Your Energy hjemmeside

Brobygggere

Indenfor har Dino og vennerne stadig travlt med at give de sidste startnumre til løbere, pakke goodiebags med gaver og kildevand og gøre maden, som løberne kan købe efter løbet, klar. Efter de sidste løbere har fået deres startnumre, går opvarmningen i gang.

Sammen med drengene sidder en særligt inviteret gæst. Horsens’ borgmester, Peter Sørensen, er mødt op for at skyde motionsløbet i gang.

“Her har vi nogle unge, der tager ansvar for deres lokalområde og for at løfte dem selv. De bygger bro mellem mennesker, og hvis man som borgmester ikke vil møde op til den slags arrangementer, så er der noget galt,” fortæller Peter Sørensen. “Det er en stor ære at skulle åbne løbet.”

Efter sin åbningstale skyder borgmesteren løbet i gang, og op mod 100 løbere trisser afsted gennem det rolige kvarter omkring VIA University College i Horsens.

Video fra dagen

Hvordan ser verden ud for en teenager?

Mens løberne er ude på strækningen, går de næste forberedelser i gang. Koordineringen af maden og præmier og overblikket over tidtagningen. Flere gange samles drengene omkring Kaare Bjørn Jensen med en masse praktiske spørgsmål. Kaare er indehaver af Intellia, der er mentorvirksomhed for Culture Run.

“De ser verden på en anden måde end mig,” fortæller han. “Hvordan ser verden ud for en teenager? Jeg kan godt lide det uformelle ved vores arbejde. Det er meget her og nu.”

Det er andet år, Kaare og Intellia er mentorer for drengene. Og han ser en tydelig udvikling.

“Det er fantastisk at se deres udvikling fra at være usikre til at opleve succes og få fritidsjobs,” fortæller han.

Culture Run på facebook

En skøn dag

Der går kun lidt over sytten minutter, før dagens hurtigste løber er i mål. Familier står ved målstregen og klapper løberne i mål. De grå skyer bliver tyndere, og solen kaster sit lys på Culture Run, mens de sidste løbere nærmer sig VIA University College igen.

15-årige Dino og vennerne er stadig i fuld gang. Indenfor er de nemlig klar med en stor madbuffet. Maden er inspireret af drengenes vision om at hylde mangfoldigheden i deres lokalområde, og på menuen er der blandt andet bosniske og arabiske retter, som iværksætternes forældre har tilberedt til dagen.

Og Dino Mesanovic er tilfreds. “Folk hygger sig og spiser sammen med nye venner,” fortæller han med et stolt smil.

Der er særligt en løber, som han er ekstra glad for at se hygger sig i dag.

“Min fysiklærer kom i mål før sin kone og børn, så han faldt i snak med to andre, der også var kommet tidligt i mål. De talte sammen i tyve minutter. Han synes, det har været en skøn dag, og det betyder meget for mig. Normalt ser man aldrig sine lærere uden for skolen. Her er jeg ikke hans elev, men hans ven.”