You are currently viewing Drengene bag Nukappissat stråler fra scenen til Business Awards i Nuuk
Photos by Justin Case Productions (Emil Nørgaard Stach)

Drengene bag Nukappissat stråler fra scenen til Business Awards i Nuuk

Nukappiaqqat Nukappissaneersut Nuummi Business Awardsimi nuannaarpaloqalutik saqqummiivissaminniipput

Den røde løber viser vejen hen til scenen, som drengene bag Nukappissat indtager for at fortælle om deres samarbejde. Hver eneste uge siden januar har drengene arbejdet for at etablere mikrovirksomheden og føre deres helt egen forretningsidé ud i livet.

Drengene har udviklet en madbod, som har serveret lækre retter for flere end hundrede mennesker til det første event. I dag skal de præsentere deres læring og udvikling for venturepiloter, erhvervsmentorer, den lokale samarbejdspartner, erhvervspartnere og en dommerkomité, som de har arbejdet tæt sammen med de sidste måneder.

”Det bedste ved at etablere en mikrovirksomhed var i begyndelsen, da vi var til Venture Camp og byggede vores idéer til madboden i legoklodser. Der kunne vi se den for os og udvikle den sammen,” siger 15-årige Johny, som har arbejdet med Produkt og Design i mikrovirksomheden, og fortæller videre:

”Det har været rigtigt godt at samarbejde med venturepiloterne og erhvervsmentorerne. De har været søde.”

I januar udviklede drengene 70 idéer før de fandt den helt rigtige forretningsidé: Madboden. Sidenhen har de udviklet navnet til mikrovirksomheden, designet et logo, fået sponsoreret t-shirts, prøvesmagt retter og udvalgt de bedste, som de har serveret.

Alt dette fortæller drengene stolt om fra podiet hos GrønlandsBANKEN i Nuuk, hvor solen skinner ind ad de store glasvinduer.

”Det har været rigtig sjovt og spændende. Det bedste ved at være med har været at være med, og at jeg har fået en masse nye oplevelser,” fortæller 13-årige Tuuma, som arbejder med HR og Økonomi i mikrovirksomheden.

En film om drengenes arbejde bliver vist for alle dagens gæster. John Hoffer har som venturepilot støttet op om drengenes hele vejen med råd og sparring. Han er stolt over at se drengene stå ranke og stolte på scenen og fortælle de mange mennesker om Nukappissat. De er blevet mere selvsikre, fortæller han.

”Vi kan se, at drengene virkelig kan noget. De har gennemført noget i virkeligheden. Det er sådan en følelse af, at jeg kan se, at de er kommet langt. Jeg synes, at den bedste oplevelse ved at være venturepilot var prøvesmagningen af mad og i dag til Business Awards.”

”Drengene er blomstret i arbejdet med mikrovirksomheden. Vi har været der for dem hele vejen igennem. De havde mange store drømme, og så har vi gennem dialog samarbejdet med dem om at udleve det,” siger John.

En dommerkomité med kompetente grønlandske iværksættere og erhvervsfolk har fulgt Nukappissat og sidder i dag med som gæster. Det er særligt drengenes evne til at omsætte en drøm til konkrete mål – og nå dem, som har gjort indtryk på Christian Keldsen, der er seniorpartner i VisioBOX Consulting og en del af komitéen.

”I er hamrende dygtige, drenge. Det skal I huske, og så skal I tage det med jer videre i livet. Husk os, der var med på rejsen. Vi er der også på den anden side, og vi tror rigtig meget på jer,” siger han i sin tale til drengene.

”Jeg har selv prøvet at starte et spisested op, og jeg ved, hvor mange regler og ting der er, som man skal have styr på. Derfor er jeg også ekstra stolt over at se, hvor gode I har været til at få jeres madbod-idé til at blive til virkelighed,” siger Christian.

I komitéen sidder også Julia Knudsen, som er chefkonsulent i Anua og medstifter af Global Dignity Grønland, og Anne Nivíka Grødem, der er iværksætter og stifter af Greenlandic Foodlover. Hos Mind Your Own Business er vi stolte over, at de dygtige erhvervsfolk vil støtte op om drengenes læring.

Nukappissat får overrakt diplomer for deres mod og engagement i mikrovirksomheden. Det har været en stor glæde at se deres initiativ og lyst til at samarbejde med hinanden, venturepiloterne og erhvervsmentorerne, fortæller Maria Kavita Nielsen, som er direktør for Mind Your Own Business.

”I er det første hold drenge her i Grønland, der har gennemført et Mind Your Own Business forløb – det er modigt og godt gået. I har kæmpet, og I har vist, at I tør. I har løftet jer selv og hinanden til nye højder. Jeres virksomhed er en realitet, og hvis I vil, kan det blive endnu større – det ved vi. Det tror vi på,” siger Maria i sin tale til drengene.

Tak til alle venturepiloter, erhvervsmentorer fra GrønlandsBANKEN og INI A/S, Kommuneqarfik Sermersooq, erhvervspartneren VisioBOX og Tuborgfondet. I har gjort det muligt for drengene at etablere Nukappissat og få nye oplevelser, som kan styrke deres sociale og faglige kompetencer.