Fra Nørrebroløbet til egen frisørsalon

Ahmed Hasan – eller Muda, som hans venner kender ham som – er vokset op på indre Nørrebro. Hans ophav er palæstinensisk, men selv er han født og vokset op i Danmark. Da han var tolv år gammel var han tit på besøg i sine onklers frisørsaloner. Han så dem over skulderen og vidste, han også ville være frisør. Så da Muda blev færdig i folkeskolen, begyndte han på Københavns Frisørskole.

Efter et års uddannelse fik han sit første job som frisør i netop Salon Saksen, som han nu selv ejer og driver. Kort tid efter, han var begyndt, satte ejeren nemlig salonen til salg, og med økonomisk hjælp fra sin familie slog Muda til. “Jeg kunne se, at det var en god forretning, og mine forældre kunne se, at jeg virkelig brændte for det. Derhjemme plejede jeg at klippe mine fire brødre, og de vidste, hvor seriøs, jeg var omkring det.”

Den første virksomhed: Nørrebroløbet 2011

Selvom han kun er sytten år, så er frisørsalonen ikke Mudas første virksomhed. I 2011 var han nemlig en del af drengegruppen fra Indre Nørrebro, der startede mikrovirksomheden Nørrebroløbet i Mind Your Own Business. Han husker løbsdagen, hvor over 400 glade løbere deltog, med et smil. “Der var musik, mad og en masse gode oplevelser. Vi var overraskede over, der kom så mange.”

Han tænker tilbage på dengang, han og hans venner var til Venture Camp hos Dansk Flygtningehjælp. Det var en travl dag, hvor drengene både skulle finde produktidéen til deres mikrovirksomhed og lave en forretningsplan. Det var Muda, der kom på idéen om et motionsløb. Han var inspireret af Copenhagen Marathon, og ville gerne lave et mindre løb på Nørrebro. Det stod mellem hans idé og en anden om et lokalt cykelløb, og beslutningen blev afgjort med en omgang sten, saks, papir.

Vi spørger Muda, om hans idé mon vandt, fordi han havde kastet saks. “Det kan jeg virkelig ikke huske,” siger han og griner. “Men jeg kan huske, at vi fik en halv time til at forberede vores oplæg for de andre. På den halve time fandt vi på en rute på 5km, som vi tænkte, vi kunne få tilladelser til. Og det er stadig den rute, Nørrebroløbet følger den dag i dag.”

Fik gode vaner i Mind Your Own Business

Han fremhæver arbejdet med de frivillige venturepiloter og mentorer fra mentorvirksomheden Tryg Forsikring, som både sjovt og inspirerende. “De var søde og flinke, og de hjalp os med at komme igang med virksomheden. De hjalp os med at holde styr på papirerne og med at forberede os til møderne. De var nogle seje mennesker, og jeg synes det var inspirerende, de kom for at hjælpe os uden at få løn for det,” fortæller Muda.

“Vi arbejdede i forskellige afdelinger. Nogen arbejdede med hjemmesiden og andre med sponsorer. Vi arbejdede sammen hver onsdag aften. Vi vidste, at hver onsdag aften bød på seriøst arbejde,” fortæller Muda. Arbejdet i mikrovirksomheden lærte ham også at strukturere sine arbejdsopgaver. “Tit fik vi hjemmeopgaver for af de frivillige. Jeg fik en opgave med hjem, som jeg skulle huske til næste arbejdsmøde. Jeg fandt ud af, at hvis jeg skulle klare opgaverne, kunne jeg bruge noget tid på det hver tredje dag. På den måde fik jeg nogle gode vaner og rutiner, som jeg kan bruge nu, hvor jeg har egen virksomhed.”

I dag har Muda også sat sin uge ind i et fast skema. Mandag til lørdag er han i frisørsalonen fra formiddag til aften. Og hver søndag står den på hovedrengøring af frisørsalonen. Her får han ofte hjælp af sine småbrødre, der glæder sig til at hjælpe deres storebror hver søndag – de får nemlig løn for det.

Fra idémand til sponsor

En af de yngre brødre, der hjælper med søndagsrengøringen er 14-årige Yousef. Sammen med sine venner i værestedet Gadepulsen har han overtaget mikrovirksomheden Nørrebroløbet og driver den videre mod endnu et lokalt motionsløb d. 8 juni 2014. Muda er glad for, hans lillebror nu får muligheden for at prøve kræfter med noget nyt. “Og så kommer han også ud at rejse for sine egne penge, ligesom vi var. Vi brugte overskuddet fra Nørrebroløbet 2011 på en tur til Barcelona. Vi var stolte over at have tjent pengene selv,” fortæller Muda. “Den ferie nød vi ekstra meget, fordi vi selv havde knoklet for at tjene pengene.”

Selvom han ikke længere er med til at drive mikrovirksomheden, spiller Muda stadig en rolle i Nørrebroløbet 2014. Han har nemlig sponsoreret fem klipninger, der skal gives som præmier til de hurtigste løbere. Og han synes, det er fedt at kunne være med som sponsor og støtte op om løbet. “Men det ville være endnu federe at være med til at lave endnu et Nørrebroløb,” konkluderer han.