“Vi skal også turde tage chancer”

Byggeren i Tilst i den vestlige del af Aarhus er til daglig et værested med en byggelegeplads, sløjdlokaler og et PlayStation-rum. Men hver onsdag aften bliver Byggeren omdannet til hovedkvarter for de ni drenge, der sammen med deres venturepiloter er i fuld gang med at udvikle mikrovirksomheden ‘Fly Flawless’. Denne onsdag er alle drengene mødt tidligt ind. De skal nemlig på besøg hos deres mentorvirksomhed, LaserTryk.dk

Fly Flawless

Inden afgang præsenterer drengene status på mikrovirksomheden for programchef i MYOB, Maria Kavita Nielsen, der er på besøg i dagens anledning. 17-årige Ali Reno og Mohamed Mahmoud har dagen forinden præsenteret projektet for et større markedsføringsbureau, og fortæller selvsikkert om Fly Flawless’ nye T-shirt design, tidslinje for udviklingsfasen, overvejelser om målgruppe og strategi for markedsføring og positionering i forhold til andre tøjbrands.

“Det er virkelig imponerende, hvor langt I er nået allerede,” siger Maria Kavita Nielsen. “Det er meget tjekket og gennemarbejdet.” Der lyder en klapsalve fra kollegerne, der er stolte af deres venners stærke præsentation. Og så er der afgang.

Gazelle-virksomheden

I den anden ende af byen tager koncerndirektør Anders Grønborg i mod i indgangen til LaserTryk.dks hal for stortryk. I trykkeriet er der højt til loftet. Der skal være plads til de mange maskiner, der er i fuld gang med at trykke flyers, plakater og bøger, der i store mængder sendes til hele Danmark. Drengene bliver vist rundt og introduceret til de mange maskiner. Der er en maskine, der trykker print på T-shirts, der er en, der kan trykke print på træplader, og der er en maskine, der kan trykke familiefotos på kaffekopper. I det store trykkeri er der ingen grænser for, hvad der kan trykkes på.

“Hvis vi får penge for det, så gør vi det,” fortæller Anders Grønborg drengene, og det har vist sig at være godt købmandskab. Sammen med en partner startede han LaserTryk.dk for femten år siden, og siden er virksomheden vokset med raketfart og er flere gange blevet udnævnt til Årets Gazelle- virksomhed af Dagbladet Børsen. Sidste år havde virksomheden en omsætning på ca. 192 millioner kroner, så Anders Grønborg må have sit at se til.

I Mind Your Own Business er han dog stadig engageret på fuldt drøn, og han samarbejder med drengene og venturepiloterne i Tilst næsten hver onsdag aften. Her har han været med til både bordtennisturneringer og til at facilitere logo-workshops for mikrovirksomhedens designafdeling. Og så har han ansat flere af drengene i fritidsjob.

Modet

“På et personligt plan synes jeg, at det er virkelig spændende at møde drengene og mærke deres energi i det her. Og så er vi jo slet ikke så forskellige. Vi kan lide de samme biler, vi kan lide den samme musik,” siger Anders Grønborg om samarbejdet med drengene i MYOB. Han fortæller også begejstret om venturepiloternes indsats, og på hvor meget den betyder for drengene og forløbet. “Venturepiloterne er vildt dedikerede og engagerede, og de er enormt gode til at hjælpe drengene med at få struktur på udviklingen.”

Drengene følger med Anders Grønborg videre rundt på de løbehjul, som medarbejderne transporterer sig rundt i de enorme haller på. Drengene vises rundt i kundeservicecenteret og i pakkeriet, hvor flere af drengene fra Fly Flawless er blevet ansat i fritidsjob, og aftenen sluttes af med sandwich og bordtennisturnering i LaserTryks kantine. Og spørger man 18-årige Ahmad Azzam fra Fly Flawless, så har det været en inspirerende eftermiddag hos mentorvirksomheden.

“Det har været fedt at se, hvordan Anders arbejder, og hvordan han har styr på alle sine maskiner. Man kan mærke, at han brænder for det, han laver,” siger Ahmad. Han peger på Anders Grønborgs mod som iværksætter. Det inspirerer Ahmad til selv at turde tænke stort.

“Anders tager store chancer uden at være usikker,” fortæller han. “Han tror på det, når han gør noget, og det skal vi også. For vi kan det her.”