Under besøget fik vi en snak med to af drengene i projektet, nemlig Bünyamin på 19 år og Abdulkafi på 17 år. De går begge på Frederiksberg HTX, og bruger det meste af deres tid på skolen og så på Mind Your Own Business.
Mind Your Own Business er tættere på virkeligheden
KAU’s søsterforening – Vejle Ungdoms- og Kulturforening (også kendt som Ungdomsfabrikken) var med i Mind Your Own Business i første sæson. De imponerede ved at vinde prisen som Årets Mikrovirksomhed, og senere vandt de Integrationsprisen for deres innovative foreningsarbejde i samarbejde med Mind Your Own Business. Det inspirerede KAU til at være med i denne sæson – Bünyamin fortæller:
”Efter at have set, hvor godt vores søsterforening i Vejle har gjort det, ville vi meget gerne forsøge at gøre dem kunsten efter. Vi synes Mind Your Own Business var et fedt projekt, som vi gerne ville være med i. Det kunne blandt andet få os unge til at være mere aktive i samfundet”
Hvad synes I er fedt ved projektet?
Bünyamin: Normalt går vi jo bare i skole, men det her er noget andet. Det er på en måde tættere på virkeligheden, for vi lærer en masse om, hvordan man opbygger sit eget firma, og hvordan det foregår på en rigtig arbejdsplads.”
Abdulkafi: Jeg synes, det var rigtig spændende at få lov at prøve kræfter med noget nyt, hvor man selv skal få tingene til at lykkes og træde ind i nogle roller, som man normalt ikke er vant til.
Vi vil gerne lave mere af den her slags i fremtiden
Hvad er jeres produkt i mikrovirksomheden?
Bünyamin: I starten ville vi gerne lave et reklamebureau, som skulle hjælpe andre foreninger med at promovere sig. Det var en meget god idé, men der var ikke så mange af os, der havde den store interesse for det, fordi det egentlig kun var én af os, som var rigtig god til det tekniske med videoredigering osv.
Hvad gjorde I så, da realiteterne gik op for jer?
”Vi brainstormede på noget, hvor vi alle sammen kunne være med og bidrage til projektet. Vi havde det sådan, at vi gerne vil hylde fællesskab og mangfoldighed, så derfor synes vi, at en fodboldturnering med mange forskellige fodboldhold kunne være en god idé. Vi vil gerne kombinere det med god underholdning, så der også, efter vi har spillet fodbold, er noget, vi kan være sammen om. Ikke mindst skal der være nogle fede præmier til det vindende hold.”
Abdulkafi: Vi vil i det hele taget gerne lave et fedt arrangement, som kan give os et godt rygte, fordi vi gerne vil lave mere af den her slags i fremtiden. På den måde kan vi skabe en platform, som vi kan arbejde videre fra til andre arrangementer i fremtiden.
Vi arbejder med vores virksomhed hver dag
Hvordan er en typisk arbejdsdag i jeres mikrovirksomhed?
Bünyamin: Vi har fordelt de forskellige arbejdsopgaver imellem os, så en står for økonomi og en anden for sponsorater osv. Så arbejder vi på vores opgaver i løbet af ugen, og om mandagen, hvor vi mødes i mikrovirksomheden, samler vi op og finder på nye arbejdsopgaver.
Det lyder som om, at I arbejder på jeres virksomhed hver dag?
Abdulkafi: Ja, det gør vi. Og vi holder dagligt kontakt og ses også næsten dagligt.
Med jakkesæt og slips på sponsorjagt
Har I fået lavet nogle gode sponsor- og samarbejdsaftaler?
Bünyamin: Vi har indgået et samarbejde med Sorte Får Medier, hvor vi har fået en aftale med Ali Sufi om at komme og spille til vores arrangement. Vi har også lavet aftale med Atilla Ates og med Opgang2 om at optræde. Derudover har vi fået vores hovedorganisation Dansk Anatolien Ungdom til at støtte os, og vi har fået Select og Tipsbladet til at støtte os med bolde og præmier til turneringen.
Hvordan har I fået kontakt med de forskellige sponsorer – er der jer drenge, der har stået for det?
Abdulkafi: Ja vi kontakter de forskellige og formidler vores projekt og formålet med det. Vi gør det, at vi sender en mail, og så ringer vi dagen efter og følger op på den. Nogle af dem vi kontakter får vi ikke så meget ud af, og så er der andre, der meget gerne vil bakke op om os, og det er vi meget taknemmelige for.
Bünyamin: Og lige nu arbejder vi på at finde en hovedsponsor til førstepræmien i fodboldturneringen. En af vores kolleger, Mohammed, tog iført jakkesæt og slips ud i lufthavnen for at snakke med Turkish Airlines om de måske ville sponsorere vores projekt. De var meget åbne og synes, det var fedt, han kom forbi på den måde, så dem er vi stadig i dialog med.
Mind Your Own Business gør båndende imellem os stærkere
Hvordan er det at være sammen med vennerne i Mind Your Own Business?
Bünyamin: At være med i Mind Your Own Business har gjort, at jeg er meget mere sammen med vennerne og kommer mere her i foreningen. Ofte tager Abdulkafi og jeg fra skole ud og snakker med sponsorer og samarbejdspartnere, så det er også en anden og god måde at være sammen på.
Abdulkafi: Jeg vil også sige, at det gør båndende mellem os stærkere. Vi lærer meget om hinanden, og vi finder ud af, hvem man arbejder godt sammen med. Man ser også ens venners potentiale, når det bliver udfoldet i praksis. Vi laver jo nogle andre ting, end vi plejer, og på den måde lærer man også, hvad ens venner ellers er gode til.
Kan du komme med et eksempel på, hvordan du har set nye sider hos de andre?
”For eksempel Mohammed, som går i 3.g på min skole, ham kendte jeg kun fra skolen. Nu hvor jeg arbejder sammen med ham, har jeg set, hvor dygtig han er socialt, og den måde han snakker med andre mennesker på. Og med Bünyamin har jeg set, hvor seriøst han arbejder med projektet, og det giver mig lyst til, at vi skal lave endnu flere ting sammen i fremtiden.”
Hvad med dig Bünyamin, har du lært nogen nye sider af dine venner at kende?
”Ja, jeg har lært hvem jeg kan samarbejde med, og hvem jeg ikke samarbejder godt med. Da vi arbejdede med vores reklamebureau-idé, og det begyndte at blive svært, var der flere der faldt fra, i stedet for at blive og finde en løsning. Så det har givet mig en idé om, hvem der vil gå all-in, og hvem der trækker sig, når det er knapt så sjovt.”
Hårdt, hyggeligt og lærerigt
Hvordan er det at lave sådan nogle seriøse ting sammen, som I gør i Mind Your Own Business?
Bünyamin: Det kan godt være lidt hårdt nogle gange, da man har skole ved siden af og også skal bruge lidt tid på fritidsarbejde og familien. Men faktisk er det også ret hyggeligt. Og man får virkelig meget ud af det. For eksempel hvis man en dag vil åbne en forretning, så har vi lært meget om, hvordan det skal styres. Så selvom det kan være hårdt, så er det også rigtig hyggeligt og lærerigt at være med i.
Hvordan motiverer I hinanden?
Abdulkafi: Vi er meget hjælpsomme og bakker hinanden op. Hvis en har en dårlig dag eller ikke har fået lavet sine ting, så hjælper vi og prøver at opmuntre hinanden. Det er også motiverende, at folk sætter pris på det man laver, og hjælper til, hvis man ikke når sine ting, i stedet for at blive sure. Vi sætter stor pris på hinanden, og når man gør det, får man også lyst til at bidrage med alt hvad man kan.
Jeg får ros for mine afleveringer i skolen nu
Har I lært nogen ting i jeres tid her i Mind Your Own Business, som I kan bruge andre steder, fx i skolen?
Abdulkafi: Jeg vil sige, at jeg har lært meget om formidling, og hvordan det virker på andre, den måde man fremlægger sine ting på. Jeg er blevet meget bedre til at præsentere mit stof og at tænke over, hvordan jeg gør det bedst.
Bünyamin: Jeg er meget enig i, at man bliver bedre til formidling og præsentation. Når jeg før i tiden skulle skrive stil i skolen, så skrev jeg bare alle de ting ned, der kørte rundt i hovedet. Det blev meget gadesprogs-agtigt. Men efter, jeg er begyndt at skrive breve til virksomheder og andre mulige sponsorer, så er jeg begyndt at fokusere på grammatikken og indholdet, så det fremstår i et pænere sprog og mere struktureret.
Har du så oplevet, at din lærer giver dig positiv feedback på dine stile nu?
”Ja det har jeg. Min lærer sagde tidligere, at mit skriftsprog ikke var så godt, og jeg skulle rette op på det, hvilket jeg havde svært ved. Nu har min lærer lagt mærke til, at jeg er ved at rette op på det, og at mine afleveringer er mere strukturerede, og det får jeg ros for.”
Vi har stor respekt for venturepiloterne
Hvad synes I om venturepiloterne?
Bünyamin: Jeg har stor respekt for venturepiloterne. De har hjulpet os rigtig meget igennem forløbet. Vi har ikke kunnet klare det uden dem, da de har vist os de huller, som vi skal udfylde. Jeg synes også, det er sejt, at de gider gøre det her frivilligt for at hjælpe os i gang med noget.
Abdulkafi: Vi skal også huske at være taknemmelige for, at venturepiloterne har været rigtig gode til at skubbe os i gang. De er gode til at presse os og få os til at se realiteterne i øjnene i forhold til den tid vi har og hvor meget vi skal nå. Det er fantastisk at arbejde sammen med dem.
Vi takker mange gange Bünyamin og Abdulkafi for at stille op til dette interview, og dele deres erfaringer med arbejdet i Mind Your Own Business. Vi glæder os til at være med til deres arrangement d. 28. april!