SAMARBEJDER DER SKABER VÆRDI: SMØKKE-DRENGE OG MENTORVIRKSOMHED FEM ÅR EFTER

Når mennesker mødes på tværs af samfundet, skaber det ikke kun værdi for den enkelte. Lokale mentorvirksomheder i Mind Your Own Business gør en stor forskel for drengene og deres mikrovirksomheders udvikling. For fem år siden mødte Peter Lehmann Brun drengene fra mikrovirksomheden Smøkker for første gang. I dag skaber de fortsat værdi i hinandens liv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Det er en sen eftermiddag i indre København, da vi mødes med Eren Nohutcho og Mohammed El-Ali, to af drengene fra mikrovirksomheden Smøkker, og Peter Lehmann Brun fra deres tidligere mentorvirksomhed. Vi har inviteret dem til en snak om, hvor de er i dag, og hvad det har betydet for dem at være med i Mind Your Own Business.

 FAKTA OM SMØKKER

 • Mikrovirksomhed der laver specialdesignede armbånd under sloganet: ”Smøkker – kun for mænd”
 • Stiftet af seks drenge fra Egedalsvænget, Kokkedal i 2014
 • En del af MYOB Programmet i 2014-2015 og MYOB Akademiet i 2016 

Vi mødes på Peters kontor ved Kongens Nytorv. Peter er ved at give Eren feedback på en jobansøgning, da vi træder ind. Der bliver grinet og drillet venskabeligt, og den gode og trygge stemning er smittende.

Eren og Mohammed rejser sig op, og giver os høfligt hånden. Det er to voksne udgaver af de drenge, som vi har billeder af hængende på kontoret i Mind Your Own Business. Fem år er gået, siden de startede deres iværksættereventyr.

Fra venstre: Eren Nohutcho, Peter Lehmann Brun og Mohammed El-Ali, på Peters kontor ved Kongens Nytorv, København, 2020.

Eren og Mohammed er begge 19 år i dag. De kommer fra Kokkedal, og fik studenterhuen på i sommer.

Eren fortæller, at han gerne vil læse til socialrådgiver, og Mohammed drømmer om at blive revisor. Lige nu arbejder de begge for at spare penge sammen inden deres næste studie.

DR.dk skriver om stavefejlen, der blev en virksomhedssucces.

TILLID, FAGLIG SPARRING OG PERSONLIGE RELATIONER

 ”Det er vanvittig flot, at I begge blev studenter i sommer!”, udbryder Peter.

 Stoltheden skinner ud af ham. Peter har kendt drengene siden august 2014, da de takkede ja til at være med i Mind Your Own Business’ iværksætterforløb.

 ”Det er svært at sige, om det er Smøkkers skyld, jeres forældre eller en pædagog i børnehavnen. Men I er kommet langt, og det skal I være stolte af! I har fået nogle redskaber og et netværk, som I ellers ikke havde haft. Det har I grebet, og det er fantastisk”, siger Peter og sender begge drenge et anerkendende blik.

Dengang sagde Peter Lehmann Brun og hans kollega Louise Dalsgaard fra virksomheden Lehmann+Brun ja til at være mentorvirksomhed for drengenes mikrovirksomhed. De skulle være en professionel sparringspartner, som drengene kunne få faglig sparring fra og søge gode råd hos.

 MENTORVIRKSOMHED I MIND YOUR OWN BUSINESS

 

Mentorvirksomhederne er faglige sparringspartnere for drengene og bidrager med kompetencer og erfaring.

Som mentor bliver man rollemodel for drengene, som vil spejle sig i måden at arbejde sammen på. Når drengene bliver mødt med respekt og anerkendelse, har det en positiv effekt på deres selvtillid og tilgang til samarbejdet med hinanden i mikrovirksomheden.

Billedegalleri: Mohammed El-Ali viser det legendariske stykke papir, hvor idéen om Smøkker opstod på grund af en stavefejl.

Peter involverede sig hurtigt mere i mikrovirksomheden, og blev en fast sparringspartner for drengene. Han var med hver uge, når drengene mødtes for at udvikle deres forretningskoncept. Det tætte samarbejde, den faglige sparring og ikke mindst det positive mindset var med til at gøre en stor forskel for drengenes motivation:

Jeg tror ikke, vi havde gjort det uden Peter. Peter han arbejder med drenge som os, med meget energi. Han ved, hvordan han skal være med os”, starter Mohammed ud.

Peter var god til at motivere os. Nogle dage tænkte vi, hvad gør vi nu, nu står vi stille. Så kom Peter, og hjalp os tilbage på sporet”, fortsætter Eren.

Mohammed El-Ali (t.v.) og kollegaen Mahmoud El-Khatib (t.h.) til strategicamp hos KPMG på MYOB Akademiet, 2016.

LÆRING OG INSPIRATION FOR LIVET

Selvom det er mange år siden, at Eren og Mohammed etablerede mikrovirksomheden Smøkker, er de ikke i tvivl om, at oplevelsen og den læring de fik undervejs har haft stor betydning for dem.

Mohammed var økonomichef i Smøkker, og sad med alle opgaver relateret til salg og regnskab. Det var den afdeling, han var mest interesseret i, fordi han altid har været god til tal, forklarer han.

Smykker med Ø fra Egedalsvænge i TV2 Lorry.

Det er blandt andet Mind Your Own Business og Smøkker, som har inspireret mig til gerne at ville være revisorJeg vidste det måske lidt i forvejen, men det bekræftede mig virkelig i, at det er det, jeg skal”, fortæller han.

Eren var i produktionsafdelingen, og for ham handlede arbejdsopgaverne om designet af selve smykket. Han opsøgte inspiration, tegnede skitser og fik så inputs fra resten af gruppen til de endelige designs. Og så var han desuden med i marketingsafdelingen og var ansvarlig for kommunikation med købere via Facebook.

”Det hjalp mig personligt meget at starte Smøkker – både i skolen og til at arbejde i pressede situationer. Jeg blev bedre til at fremlægge i skolen, fordi jeg var vant til at fremlægge for flere hundrede personer. Og jeg blev god til at arbejde under pres, fordi jeg skulle passe min skole, mit fritidsjob og samtidig Smøkker, hvor vi nogle gange havde rigtig travlt. Vi var helt unge, vi havde ikke alverdens erfaringog det hjalp at lære de ting så tidligt”, forklarer Eren.

Eren Nohutcho til strategicamp hos KPMG på MYOB Akademiet i 2016.

EN IDÉ BLIVER TIL VIRKELIGHED

Eren og Mohammed var lige startet i 8. klasse, da de sammen med en gruppe venner blev præsenteret for muligheden for at starte deres egen mikrovirksomhed i samarbejde med Mind Your Own Business.

Dengang levede de et typisk teenageliv, hvor de hang ud med vennerne og kom meget i ungdomsklubben i Kokkedal. Det var også her, de første gang blev præsenteret for ideen om at starte en mikrovirksomhed. Og det var første gang, de mødte Peter.

Smøkker startede oprindeligt som en stavefejl til Venture Camp i 2014. Her kastede de seks drenge fra Kokkedal sig ud i en brainstorm omkring produktvalg. Da ideen om smykker opstod, blev der skrevet ”Smøkker” på idétavlen. Først blev der grinet i lokalet, men lynhurtigt vendte drengene stavefejlen til en stærk forretningsidé: At smykker til mænd naturligvis skal staves med Ø.

Drengene fik hurtigt udviklet konceptet, og de næste otte måneder var der fuld fart på både mikrovirksomheden og drengenes udvikling. Lanceringen af den første kollektion blev en stor succes.

Smøkker deltager i CSR Fondens årlige konference og prisudeling 2015.

”Vi planlagde en releasefest til vores første armbånd. Vi havde lige fået varerne hjem, og så inviterede vi folk, for at vise dem frem. Vi fik udsolgt på første dag! Det var helt vildt. Det gik bare så hurtigt, vi var i gang hele tiden, og så fortsatte vi med nye ideer til næste design,” fortæller Mohammed.

OM MYOB PROGRAMMET

 

 • Et mikrovirksomhedsforløb i Mind Your Own Business strækker sig over otte måneder.
 • Opstarten markeres til Venture Camp, hvor alle mikrovirksomheder udarbejder forretningsstrategier.
 • Drengene arbejder i mikrovirksomheden hver uge med produktudvikling, markedsføring og salg mv.
 • Mikrovirksomheden er organiseret i afdelinger som produktion, salg, økonomi og kommunikation.
 • Forløbet afsluttes til Business Awards, hvor sæsonens mikrovirksomheder hyldes og vinder priser.  

KENDT I HELE KOKKEDAL

Succesen fortsatte. Det blev til flere nye designs, flere releasefester og flere udsolgte kollektioner. Den dag i dag er Smøkker stadig en af de bedst sælgende mikrovirksomheder i Mind Your Own Business’ historie.

Hele Kokkedal talte jo om Smøkker dengang siger Peter.

Selv borgmesteren i Fredensborg Kommune gik med drengenes armbånd.

Smøkkers første kollektion af armbånd til mænd.

 ”Jeg så flere gange fremmede mennesker gå med vores smykker. Det var for vildt. Det var fedt at se, at folk kunne lide det vi lavede. At kunne se vores armbånd på deres håndled og tænke: Dét har jeg lavet!”, siger Mohammed stolt.

Læs om drengenes udvikling fra Manel El-Ali, Mohammeds mor,
Kristian Hegaard, medlem af folketinget og retsordfører for Radikale Vestre samt
Khaled Moustafa, klubleder i Kokkedal.

Salget kom af det hårde arbejde, som drengene lagde i mikrovirksomheden. Det var et gennemarbejdet produkt, og drengene gjorde en stor indsats for at få designet og kvaliteten præcis, som de gerne ville. Den store udvikling og seriøsitet skinnede ud af drengene, og det havde stor betydning.

Vi lavede det hele selv. Det var vores helt eget. Og det var det, som var så godt og gjorde det til en stor oplevelse, tilføjer Eren.

”Jeg kunne virkelig se forskellen til Business Awards! Kan I huske det første arrangement, Venture Camp? I havde simpelthen så meget energi! Der var mange pædagoger med jer, men I kunne slet ikke sidde stille”, siger Peter grinende, og drengene genkender tydeligt dagen.

Så gik der ikke mere end otte måneder til Business Awards, og så sad vi kun to voksne og jer seks ranke drenge med kæmmet hår, fint tøj, og så på mobilerne, at pengene trillede ind. I havde nemlig en ven til at sælge for jer til Kokkedal Byfest samme dag, fordi Smøkker var så succesfuldt”, fortæller Peter tydeligt imponeret.

 

ET HÅNDTRYK FRA KRONPRINSEN OG ET KRAM FRA REKTOR

Eren og Mohammed var med på scenen, da Mind Your Own Business i 2015 modtog Kronprinsparrets Sociale Pris for at yde en ekstraordinær indsats i socialt arbejde.

”Det var virkelig fedt!”
siger drengene i kor.

”Jeg følte, det var en rigtig stor ting. Vi var til pressekonference, hvor der stod massevis af journalister og både Kronprinsen og Kronprinsessen. Det var helt vildt at møde dem. Bagefter var vi til afterparty med Kongehuset, det var sindssygt! Det er ikke noget, man forventer sker for en”, fortæller Mohammed og fortsætter:

”Vores skolelærere spurgte
også meget ind til vores mikrovirksomhed. De købte selvfølgelig også armbåndet. Og efter vi havde været til Kronprinsparrets Priser, kom min rektor hen til mig – jeg havde aldrig snakket med hende før, vel? – Så gav hun mig et kram, og roste os for det vi gjorde.”

Det er tydeligt at mærke stoltheden i Peter, når drengene fortæller. Der er ingen tvivl om, at de kender hinanden utrolig godt.

Kronprinsparrets Priser 2015: Eren og Mohammed på scenen med direktør og grundlægger af Mind Your Own Business, Maria Kavita Nielsen. Foto: Jakob Boserup

GENSIDIG VÆRDISKABELSE

I dag har de stadig meget kontakt. Peter giver en hånd med, når drengene skal søge nye jobs og har brug for gode råd til ansøgninger eller måske et netværk, som de kan bruge. Andre gange kommer drengene også forbi Peters kontor bare for hyggens skyld, så de kan catche op på livet.

Peter hjælper os stadig. Han har for eksempel hjulpet mig i kontakt med Hotel Chocolat, (butik der sælger kvalitetschokolade på Strøget, red.), hvor jeg nu har job”, forklarer Mohammed.

At samarbejdet med drengene også har haft betydning for Peter, er der ingen tvivl om.

På hans kontor i Hørsholm har han en glasmontre fuld af minder fra tiden med Smøkker. Her er der eksemplarer af samtlige kollektioner, pokaler som drengene vandt i deres tid i Mind Your Own Business, et gruppebillede og diverse avisudklip samt selvfølgelig den originale plakat, hvorpå stavefejlen ’smøkker’ blev vendt til en succesfuld historie.

   OM PETER LEHMANN BRUN

 

 • Uddannet kriminolog fra Københavns Universitet
 • CEO og ejer af Lehmann+Brun, der rådgiver og løser konsulentopgaver om bandekriminalitet i samarbejde med politi, kriminalforsorg, kommuner mv.
 • Bestyrelsesmedlem i Mind Your Own Business
 • Mentorvirksomhed for Je M’appelle i 2017
 • Mentorvirksomhed for Smøkker i 2014
 • Venturepilot i Love Your Hood i 2013     

Peter har fortsat en stor tro på drengene. Smøkkers CVR-nr. og bankkonto eksisterer stadig, og der er endnu smykker på lager hos Peter. For ham er det vigtigt, at drengene senere i livet har mulighed for at genoptage den succesfulde virksomhed, hvis de ønsker det. Også selvom det måske først bliver, når de er færdige med deres uddannelser.

Det er også en tanke, som har strejfet drengene.

Drømmen om Smøkker er der stadig. Jeg har overvejet mange gange, at vi kunne starte igen. Jeg har virkelig haft lyst til det. Jeg følte, der var stor succes. Så måske en dag”, siger Mohammed og smiler.

Releasefest hos Smøkker
Releasefest på Smøkkers armbånd, 2015.